Малко под месец ще отнеме разчитането на черната кутия на катастрофиралия

...
Малко под месец ще отнеме разчитането на черната кутия на катастрофиралия
Коментари Харесай

Вижте какви са били последните думи на подполковник Терзиев преди да се разбие в морето и какво се е случило

Малко под месец ще отнеме разчитането на черната кутия на авариралия МиГ-29 , заяви Българска национална телевизия. Кутията към момента не е изпратена в Русия, където би трябвало да бъдат свалени данните, споделиха от Министерството на защитата. Въпреки че отчетът на Звеното за следствие на авиокатастрофи към Военна полиция разгласи като най-вероятна причина за случая " загуба на пространствена ориентировка у водача ", 100% изясненост за аргументите за случая ще даде точно черната кутия, безапелационни са специалисти.

Фаталният полет в нощта против 9 юни продължава 29 минути. Подп. Валентин Терзиев излетява от авиобазата в Граф Игнатиево 11 минути след среднощ.

34 минути след среднощ МиГ-29 на Терзиев минава под управлението на Ръководител полети " Бойно ръководство " 15 км. преди Добрич.

" Намалявам скоростта, 720, курс 94, 7000 метра ", споделя подп. Валентин Терзиев.

В 00:38 ч. водачът получава инструкции да понижи височината до 3000 м. и дава отговор:

- Разбрано, следя задачата, 3600 сега.

Минута по-късно началник полети указва:

" Дистанция 18, гладко смъкване до 2000 ".

" Снижавам ", дава отговор подп. Валентин Терзиев.

Самолетът снишава под 2000 м. височина. Става ясно, че целта пада по-бързо.

Терзиев усилва скоростта. Продължава да получава инструкции от началник полети.

Достигайки 1433 м. височина и скорост от 948 км. в час, подп. Терзиев изстрелва ракетата. Три секунди по-късно рапортува:

" Ракетата сходи, излизам надясно ".

Самолетът е на 1310 м. височина и се движи със скорост 948 км. в час. Секунди по-късно подп. Терзиев получава инструкции:

" Излизай надясно с 270 и изключи " Главен ".

Седем секунди след пуска на ракетата задачата е изумена, а последната имитация на подп. Терзиев е: " Главен... ".

Което евентуално е начало на общоприетия отчет за изключване на основния включвател на системата за ръководство на въоръжението. След това връзката с екипажа е изгубена, самолетът изчезва от радарите и среща водната повърхнина в 40 минути и 29 секунди след среднощ.

Според специалисти е позволена съдбовна неточност самолетът да бъде воден, тъй че да сниши под 2000 м. височина, което провокира спешна обстановка.

" Аварийна, тъй като съгласно мен прекомерно е снижен. Последният му отчет е на 1310 м. При скорост 948 км. в час, това са 280 метра в секунда. Самолетът се носи при липса на всякаква ориентация ", споделя ген. Съби Събев, ръководител на клуб " Атлантик ".

Според някои специалисти стрелбата по отвесно падаща цел е трябвало да бъде прекъсната при постигане височина от 2000 м.

" Би трябвало този, който е управлявал директно осъществяването на доближаване, захват и така нататък, насочването на водача... да се намеси и да каже: " Забранявам по-нататъшно осъществяване на задачата ", сподели ген. Спас Спасов, ръководител на фондация " Български Военновъздушни сили ".

Според други обаче при слагането на съответната задача преди полета се дефинира и височината, под която да не се пада.

" Възможно е и на тази височина да се организира и тя офанзивата е извършена, поразяването на задачата е осъществено, не е осъществено излизането от тази офанзива, не е осъществено добре, не е осъществено вярно и там точно, както и в отчета се споделя, там се крие повода за злополуката, отхвърляйки другите ", добавя ген. Спас Спасов.

Според отчета " най-вероятно водачът не е проконтролирал ситуацията на самолета по отношение на хоризонта преди започване на този маньовър точно заради основаната у него зрителна заблуда и той е направил стрелбата от състояние на водоравен полет, а в реалност е бил в относително плоско пикиране ".

" По всяка възможност, откакто той рапортува, че се отдръпва, несъмнено е поел курс, друг от бойния надясно. Но в случай че е в смъкване, дистанцията е 1300 м. При 280 м. в секунда, въпреки и в смъкване, това някъде ти подсигурява, че за 10-12 секунди си се забил в морето ", споделя ген. Съби Събев.

Разчитането на данните от черната кутия на самолета, която към момента не е изпратена на производителя - Руската самолетостроителна корпорация, ще отнеме сред 3 и 4 седмици.

Според някогашния водач Величко Дерузов, виновността за случая не е на водача.

" Нарушение на ограниченията за сигурност на управлението - от командира въз основата - до всички нагоре. Командир на Военновъздушни сили, ръководителят на бойните стрелби ", съобщи Величко Дерузов.

Какво тъкмо е станало 100% ще се разбере от разчитането на черната кутия, която е мощно повредена от удара.

Разчитането на данните от черната кутия на самолета, която към момента не е изпратена на производителя - Руската самолетостроителна корпорация, ще отнеме сред 3 и 4 седмици.

Българският случай не е първият заради " загуба на пространствена ориентировка ". През 2019 година японски Ф-35 се разруши точно по същата причина. Разчитането на черната кутия тогава лишава 4 месеца.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР